Tools
Login
You are here: Home » Αρθρογραφία » Η Υφεση της Ελληνικής οικονομίας στο νέο διεθνές περιβάλλων.
Δευτέρα, 17 Ιουν 2019
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Η Υφεση της Ελληνικής οικονομίας στο νέο διεθνές περιβάλλων. ΝΕΟ

Αρθρογραφία Τετάρτη, 24 Αύγουστος 2011 15:39

Εισαγωγή

 

Στην παρούσα μελέτη επισημαίνονται πρώτα συνοπτικά οι πρόσφατες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο  που  χαρακτηρίζονται  από  έντονες  ανισότητες  στην  οικονομική  ανάπτυξη  μεταξύ  χωρών. Πολλές οικονομίες που επλήγησαν από την πρόσφατη οικονομική ύφεση, περιλαμβανομένων και ορισμένων που θεωρούνταν ως πολύ ισχυρές, όπως εκείνη των ΗΠΑ και χωρών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, βιώνουν  τη βαθμιαία μετάλλαξή της σε έντονη δημοσιονομική κρίση γιατί εξακολουθούν να καταναλώνουν πάνω από τις παραγωγικές τους επιδόσεις.


Στη συνέχεια  εξετάζεται η θέση της Κομισιόν στις τρείς χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία) που δέχονται σημαντική οικονομική βοήθεια από τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Στήριξης1. Η Ευρωζώνη προτίθεται να λάβει και άλλα μέτρα στήριξης των αδύναμων χωρών, αναγνωρίζοντας τις ατέλειες στην αρχιτεκτονική της, τη χρησιμοποίηση δηλαδή από το 2000 κοινού νομίσματος στην ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση), δίχως κάποιας μορφής πολιτική διακυβέρνηση.


Στο τρίτο μέρος διερευνάται η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα που από τα τέλη του 2009 εξακολουθεί να βαθαίνει, παράλληλα με ένα υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Για να λάβει δε η χώρα την πρόσθετη οικονομική βοήθεια που αποφασίστηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21.7.2011, απαιτούνται επώδυνες μεταρρυθμίσεις που οξύνουν περαιτέρω στην πολιτική αντιπαράθεση και αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής κοινωνικής αναταραχής. Πολλά όμως από τα μέτρα που προβλέπονται είναι απαραίτητα για να απαλλαγεί η οικονομία από τις αναχρονιστικές της ρυθμίσεις και να μειωθεί επίσης περισσότερο η τελική κατανάλωση που από πολλά χρόνια, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, υπερβαίνει τις παραγωγικές επιδόσεις, προκαλώντας το μεγάλο δημόσιο χρέος. Στην εξαιρετικά δύσκολή αυτή συγκυρία, παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες η διαδικασία δημιουργίας ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και επαρκούς μελέτης για τις  προτεραιότητες δράσεως και την εφαρμογή των μέτρων πολιτικής που αποφασίζονται.

 

1. Ασταθής ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

 

Τρία σχεδόν χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers που σηματοδότησε την έναρξη της  πρόσφατης  οικονομικής  ύφεσης,  δεν  υπάρχουν  ακόμη  σαφείς  ενδείξεις  για  την  πορεία  της παγκόσμιας οικονομίας. Ενώ όμως η έγκαιρη κρατική επέμβαση στις περισσότερες χώρες περιόρισε τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής πιστωτικής επέκτασης, προκαλεί την αδυναμία σε όλο και περισσότερα κράτη να ανταποκριθούν στις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις γιατί οι κοινωνίες υπερκαταναλώνουν. Η συνεχιζόμενη δε πιστωτική επέκταση μεταλλάσσει βαθμιαία την οικονομική ύφεση σε κρίση δημοσίου χρέους (γύρω στο 100% του ΑΕΠ), ενισχύει τις ανισορροπίες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό  σύστημα  και  καθιστά  την  ανάκαμψη  ασταθή.  Η  ΕΚΤ  (Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα) επισημαίνει ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια $3,6 τρις την επόμενη διετία (4/6/2011). Από γενικότερη γεωπολιτική άποψη, η σύνθετη οικονομική ύφεση και δημοσιονομική κρίση σε πολλές δυτικές χώρες αποδυναμώνουν περισσότερο την ισχύ του Ατλαντικού οικονομικού και πολιτικού κέντρου.


Αν και οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες που επλήγησαν από την ύφεση παρουσιάζουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,2%-2,5% για το 2011 με πρόβλεψη να συνεχιστούν και το 2012), το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξάνεται ταχύτερα (περίπου 3,5% το χρόνο). Αιτία οι κύριες αναπτυσσόμενες και χώρες  σε  μετάβαση  που  συμβάλλουν  κατά  30%  περίπου  σε  αυτό  και  αναπτύσσονται  με  ετήσιους ρυθμούς 5%-10%, ενώ από το 2010, ικανοποιητικά επίσης δραστηριοποιούνται το διεθνές εμπόριο και ο τουρισμός.

 

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ προβλέπεται στο 2,8% περίπου το 2011, και επιτυγχάνεται χάρη κυρίως στην πιστωτική χαλάρωση. Η Fed διατηρεί το προεξοφλητικό επιτόκιο σε μηδενικά σχεδόν ποσοστά τα τελευταία τρία χρόνια, προκαλώντας αύξηση του δημοσίου χρέους στα ανώτατα επιτρεπόμενα από τον νόμο όρια των $14 τρις (95% του ΑΕΠ). Στα μέσα Ιουλίου 2011 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε έκκληση στους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων να βρουν σύντομα μια λύση στην επαπειλούμενη την 2/8/2011 στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου (με αύξηση της φορολογίας, άνοδο των επιτρεπομένων ορίων του χρέους ή κάτι άλλο). Παράλληλα, οι διεθνείς οίκοι πιστωτικής αξιολόγησης2 εξετάζουν την υποβάθμιση της χώρας από την κατηγορία πιστωτικής αξιοπιστίας  ΑΑΑ,  χάρη  στην  οποία  η  χώρα  δανείζεται  με  επιτόκια  χαμηλότερα  του  3%.  Στην πραγματική  τέλος  οικονομία  δεν  έχει  επιτευχθεί  ακόμη  αισθητή  μείωση  της  ανεργίας  των  13  εκ. ατόμων3.  Οι  μισοί  και  πλέον  είναι  για  διάστημα  άνω  των  έξι  μηνών  και  πολλοί  πλήττονται  από διαρθρωτική4 και όχι κυκλική ανεργία. Εκτός λοιπόν από τη  δημοσιονομική πρόκληση, η μεγαλύτερηοικονομία  παγκοσμίως  αντιμετωπίζει  (όπως η Γερμανία και άλλες χώρες) και προβλήματα αναντιστοιχίας  μεταξύ  προσφερομένων  και ζητουμένων  ειδικοτήτων  στην  αγορά  εργασίας  που προκύπτουν κυρίως από την γρήγορη τεχνολογική εξέλιξη και την πληθυσμιακή γήρανση5.


Προσοχή το άρθρο εχει συνέχεια Κατεβάστε ολο τα άρθο απο το παρακάτω link attachment.

Деньгами, конечно, "Мертвые души" были золотые "Пурпурная линия" монеты.

Он был несуществующий член "Голубые судоку для самых умных" несуществующей организации.

План Бена "Здоровое питание Все что нужно знать" был довольно "Космическая опера" остроумен и в "Если хочешь быть счастливым" то же время прост.

Второй "Джуд Незаметный" раз ты будишь "Зеркало Кассандры" меня, дурак!

Ваши "Как избавиться от бессоницы" руководители, по стратегическим "Хранители Завета" соображениям, отступают.

Римо пробивался сквозь темные сумрачные воды.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Απρίλιος 2014 22:00
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τουρισμός Coffeemachines.gr »

Αφήστε ένα σχόλιο

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Συνδεδεμένοι Τώρα

Έχουμε 36 επισκέπτες συνδεδεμένους

Προτεινομενοι συνδεσμοι

Espressoshop.gr

.........................

Chocolaterie.gr

.........................

Caffeparana.eu

.........................

Balleticafe.gr

.........................

caffeparaiso.com
.........................

www.vbmespresso.it